Az altatásos fogászat menete és a kezelés előtti teendők

 

Altatásban végzett fogászati kezelést mindig konzultáció előzi meg

Az altatás előtti konzultáció során egyeztetjük a pácienssel a pontos fogászati kezelési tervet, az altatás várható időtartamát illetve az altatás és a fogászati beavatkozás várható költségét. Készítünk egy digitális panoráma röntgent, mely az esetleges fizikális vizsgálattal fel nem derített elváltozásokra is fényt deríthet, ezt a röntgent természetesen a kezelés során a műtőben is látjuk. A előbbiekkel kizárhatjuk a negatív meglepetések lehetőségét.   

 

Előkészületek az altatásos fogászati kezeléshez

Altatásban végzett fogászati beavatkozás előtt belgyógyászai kivizsgálás (legalább EKG) és labor (legalább máj funkció, vese funkció, véralvadási értékek, valamint szérum ionok szintjei) ellenőrzés szükséges.

Az ilyen speciális beavatkozásokat végző magánklinikák általában rendelkeznek olyan háttérrel, hogy ezeket a szükséges vizsgálatokat helyben megoldják, ha nem, az a klinika felszereltségi szintjét is minősítheti, ezért meggondolandó lehet, hogy tovább keresgéljünk. Egy olyan klinikát válasszunk, ahol legalább az alapvető diagnosztikus feltételek adottak, mivel ezekre bármely esetleges fellépő sűrgősségi állapot bekövetkeztekor szükség lehet.

A páciens leleteit aneszteziológus (altatóorvos) ellenőrzi és bármilyen felmerülő probléma esetén értesít bennünket.

Az altatás előtt legalább hat órával már nem szabad enni és inni. Ez megakadályozhatja az esetleges félrenyeléseket és aspirációt.

Aznap dohányozni tilos!

A beavatkozásra csak teljesen egészségesen kerülhet sor. Bármiféle megfázás, hőemelkedés, influenza az altatás elhalasztását teszi szükségessé.

Érdemes könnyű, kényelmes ruhában jönni.

 

Az altatás

Az altatásos beavatkozás lehetőség szerint orron keresztüli intubálásban történik, így növelni tudjuk a szájüregi hozzáférést. Kivételes esetet képez ha szűk orrjáratok miatt nem levezethető a tubus, illetve ha az orr területén egyidejűleg történik,plasztikai beavatkozás. Klinikánkon többször volt példa ehhez hasonló szimultán esztétikai korrekciókra. Az altatás időtartama döntő a biztonság és a könnyed ébredés tekintetében. Lehetőség szerint 2-2,5 órás altatásokra próbáljuk kezeléseinket korlátozni, így a pácienseket néhány órás megfigyelés után megfelelő kisérettel akár aznap el tudjuk engedni. Az ennél hoszabb altatások már 24 órás megfigyelést igényelhetnek. Ha hosszabb altatásra lenne szükség, a páciennssel közösen megbeszélve még a konzultáció során döntünk, hogy esetlegesen csak a sebészi és a megterhelőbb fogpreparálási munkákat végezzük el az altatás során és a többit esetleg ébren, vagy éber szedációban.

 

Az altatásos fogászati beavatkozás után

Mint azt az előzőekben leírtuk, az altatás hosszától függ a kezelés utáni megyigyelés hossza. Klinikánk lehetőséget biztosít az éjszakai megfigyelésre, valamint kisérőjének éjszakai elszállásolására.

Ha az altatást követően bármi olyat tapasztal, amiről esetlegesen nem kapott tőlünk tájékoztatást, telefonszámunkon nyugodtan kérdezhet.

Ha a szájba az altatás során több tömés, esetleg ideiglenes fogpótlás került az altatás során, azok pontos oklúziós (magasságbeli) korrekcióját csak hozávetőleges pontossággal tudjuk beállítani az altatásos beavatkozás során, ezért azoknak másnap vagy lehetőleg mielőbb szükség lehet néhány mozdulattal járó pontosítására.